TuristickaMapa.cz - Výlety a nejkrásnější místa Česka



Přidej se k nám...

Zmrzlina jako produkt raně novověké alchymie. Málokdo si dnes uvědomuje, jak těžké bylo chladit či dokonce mrazit potraviny v době před objevem plynové a později elektrické chladničky a mrazničky. A přitom proces chlazení byl jedním z produktů pokusů raně novověké alchymie 16. století.

Facebook Twitter Seznam

Termín konání akce

Akce Je libo zmrzlinu nebo sorbet? již proběhla a není aktuální.

Historie chlazených pochoutek je ale mnohem starší a sahá do starověku a možná i do pravěku, kdy vložení kousku ledu do úst v horkém dni mohlo přinášet našim předkům překvapivé potěšení.

Ve starověku je už znám pojem sherbet, který označuje chlazené nápoje vyrobené z horského sněhu nebo rozdrceného ledu ochucené citrónovou či jinou ovocnou šťávou a samozřejmě cukrem.
Tam někde leží prapočátek i dnes oblíbených sorbetů a zmrzlin.

Dozvíte se tajemství mražení zmrzlin a sorbetů od 16.-17. století, představíme Vám historii způsobu jejich výroby a způsobů servírování, řeč bude o speciálních druzích zmrzlin – např. dřišťálové, parmazánové i třeba okurkové, poukážeme na místo zmrzlin na šlechtickém stole a samozřejmě zmrzliny a sorbety, o kterých budeme mluvit, budete moci i ochutnat.

Přednáší: Mgr. Milan Svoboda, Ústav etnologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Místo konání

Vstup:

dle pořadatele

Mnichovo Hradiště, Zámek Mnichovo Hradiště

Kulturní události v okolí


Tipy na výlet